= (2)

Pomozite Marku da reši svoju matematičku nedoumicu i za druga odabere idealan poklon

Markov najbolji drugar Stefan pozvao ga je na rođendan, ali je Marko imao nedoumicu šta da mu kupi. Da li je za Stefana pravi izbor fudbalska lopta, omiljena kompjuterska igrica ili pak serijal knjiga po kojima je snimljena popularna serija Igra prestola?

Kako Marko nije imao mnogo vremena, pronašao je broj telefona jedne od prodavnica, a ljubazna prodavačica mu je rekla:

Tri lopte u paketu koštaju 6000 dinara. Da bi kupio igricu, Marko mora na cenu knjige da doda još 1200 dinara. Ako lopta i dve knige iz serijala koštaju 3600 dinara, koliko košta igrica?

Marko se potpuno zbunio, pa zato mi pitamo vas: koliko košta jedna lopta, koliko knjiga, a koliko igrica, i šta se više isplati da Marko kupi Stefanu za rođendan?

*** Iako nikada nije štedeo na poklonu za drugare, Marko je pre nekoliko dana kupio novi bicikl, zbog čega sada mora da pripazi na svoj budžet.

= (2)

REŠENJE:

Matematika rešava i rođendanske nedoumice

Da matematika ne podrazumeva učenje samo formula i beskonačno vežbanje zadataka govori i to da u rubrici OKzadatak možeš da pronađeš veliki broj sličnih zadataka, koji će ti biti razonoda, a ujedno će ti pomoći da treniraš svoj mozak.

Na online platformi OKmatematika možeš da pratiš kako napreduješ jer su ti dostupni izveštaji o aktivnostima u kojima u svakom momentu imaš obeležene lekcije koje si prešao, testove koje si uradio, kao i ostvaren skor. Osim toga, snimljeni časovi sa profesorima umnogome će ti pomoći ukoliko nešto nisi razumeo dok ti je profesor objašnjavao. Imaćeš video-podsetnik i profesora samo za sebe. Nije li to divno? 🙂