Kutak za učenike

Portrait of lovely girl doing sums on transparent board at lesson

8 zanimljivih činjenica o matematici koje će vas zaintrigirati

  Već smo utvrdili da je matematika neverovatna i interesantna nauka. Vrlo je egzaktna, ali što se više istražuje, to će više biti zanimljiva.

0 comments
albert1

Za Alberta Ajnštajna svi ste čuli. Ali ovih 6 stvari sigurno niste znali o ovom čuvenom naučniku

Za teoriju relativiteta i njegov doprinos matematici i fizici svi su čuli, ali verovatno  naslućuješ da u životu svakog naučnika postoji nešto što nije poznato javnosti.

0 comments
maya hieroglyfus

Matematičke zanimljivosti: Kako je civilizacija Maja računala pomoću crte, tačke i puža?

Da li si se nekada zapitao da li je matematika i pre 6.000 godina bila ovakva kakvu je ti danas poznaješ? Kako su ljudi učili i računali? Da li su imali škole i koliko su se razlikovale od ove u koju ti ideš? Svaki narod koji je živeo u to doba imao je svoj sistem računanja i brojanja.

0 comments
Jakub Bernuli (2)

Upoznajte braću iz jedne od najpoznatijih porodica matematičara

Verujemo da si nekad bacao novčić kako bi nešto dobio ili izbegao da nešto uradiš. Iako je rezultat bacanja novčića slučajan događaj, da li si znao da, ako se ponovi mnogo puta, niz tih slučajnih događaja ispoljiće određene statističke pravilnosti, koje se mogu proučavati i predviđati.

0 comments
brahmagupta1

On je popularizovao broj nula u matematici i dao značajan doprinos aritmetici, ali verovatno nikada niste čuli za njega! O kome je reč?

Koliko puta si bio svedok kada odrasli izgovore rečenicu Ne mogu sad to da ti kupim, imam 0 dinara u novčaniku? Ili si i sam izgubio u igrici jer si imao nula poena? Da li si nekad pokušavao da izbrojiš koliko je to nula nečega? A da objasniš?

0 comments
Gottfried_Wilhelm_von_Leibniz4

Na današnji dan rođen je Gotfrid Vilhelm Lajbnic: Saznaj po čemu je kroz istoriju ovaj naučnik ostao upamćen

Po kom principu rade računari? Šta je to binarni sistem i kako jedan složeni računar može da funkcioniše samo na principu dva broja?

0 comments
Blaise_Pascal_21

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih matematičara i fizičara ikada! Saznajte sve o životu i radu Bleza Paskala

Verovatno ti je nastavnik matematike kada si učio kvadrat i kub binoma ili binomni razvoj otkrio ovu zanimljivost. Ako bi sastavio trougao od beskonačnog niza prirodnih brojeva, s tim da mu krake čine isključivo jedinice, on bi izgledao ovako:

0 comments
Untitled design (1)

Ovaj zadatak je malim maturantima zadao najviše glavobolje (+ REŠENJE)

Osmaci su juče rešavali test iz matematike, drugi u nizu testova za polaganje male mature. Nakon što su im se slegli utisci, većina njih nam je potvrdila jedno – test iz matematike je bio mnogo teži od testa iz srpskog jezika.

0 comments
Mozart-s40-part_II-FirstTheme1

Slušanje klasične muzike može da olakša učenje matematike! Saznaj kako

Sigurno voliš da pustiš muziku da te oraspoloži kada ti nije dan. A da li si znao da slušanje muzike može da te učini pametnijim?

0 comments
vitruvianmanshape2

Da li je tvoje telo savršenih proporcija: Izmeri svoju visinu, pa je podeli dužinom od pupka do poda. Dobio si broj 1,618034?

Znaš li da su se od davnina estetičari bavili pitanjem savršene lepote? Mučilo ih je to što nisu mogli da ustanove koja bi forma bila najlepša za upoređivanje sa drugim stvarima.

0 comments