Kutak za učenike

Blaise_Pascal_21

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih matematičara i fizičara ikada! Saznajte sve o životu i radu Bleza Paskala

Verovatno ti je nastavnik matematike kada si učio kvadrat i kub binoma ili binomni razvoj otkrio ovu zanimljivost. Ako bi sastavio trougao od beskonačnog niza prirodnih brojeva, s tim da mu krake čine isključivo jedinice, on bi izgledao ovako:

0 comments
Untitled design (1)

Ovaj zadatak je malim maturantima zadao najviše glavobolje (+ REŠENJE)

Osmaci su juče rešavali test iz matematike, drugi u nizu testova za polaganje male mature. Nakon što su im se slegli utisci, većina njih nam je potvrdila jedno – test iz matematike je bio mnogo teži od testa iz srpskog jezika.

0 comments
Mozart-s40-part_II-FirstTheme1

Slušanje klasične muzike može da olakša učenje matematike! Saznaj kako

Sigurno voliš da pustiš muziku da te oraspoloži kada ti nije dan. A da li si znao da slušanje muzike može da te učini pametnijim?

0 comments
vitruvianmanshape2

Da li je tvoje telo savršenih proporcija: Izmeri svoju visinu, pa je podeli dužinom od pupka do poda. Dobio si broj 1,618034?

Znaš li da su se od davnina estetičari bavili pitanjem savršene lepote? Mučilo ih je to što nisu mogli da ustanove koja bi forma bila najlepša za upoređivanje sa drugim stvarima.

0 comments
sunflower

Fibonačijev niz u prirodi: Saznaj gde si video njegovu pravilnost, a da nisi ni primetio

Suncokret, ananas, šišarka, košnica, listovi na grani, školjka puža Nautilus samo su neke od stvari iz biljnog i životinjskog sveta u kojima možeš uočiti elemente Fibonačijevog niza.

0 comments
kids playing chess1

Mnogi vrsni šahisti ne znaju priču o nastanku ove igre. Znate li je vi?

Koliko puta si video tatu kako igra šah sa komšijom, pa si i ti poželeo da te nauči trikovima koji vode do pobede? Verovatno ti se gledajući sa strane činilo da ne može biti toliko teško, međutim, da bi matirao protivnika, potrebno je da razmišljaš nekoliko poteza unapred.

0 comments
tetris gameboy okmath

Obeležio je detinjstvo mnogih: Sve tajne Tetrisa na jednom mestu

Svi smo igrali Tetris, a da li znate kako je nastala ova igrica i na koji način je jedan ljubitelj Tetrisa pokušao da prevari administratore ove igrice? Verovatno nema osobe koja u jednom trenutku svog detinjstva nije provodila sate i sate slažući tetromine s ciljem da premaši postavljen rekord.

0 comments
pyramides OKmath

Matematika nas prati svuda, makar mislili suprotno

Verovatno ti se već desilo da gledaš na sat dok nastavnik objašnjava jednačine na tabli i jedva čekaš da se završi čas. Dosadilo ti je učenje razlomaka i procenata jer misliš da ti neće trebati u životu? Ali, kada se prisetiš koliko te matematika prati svakodnevno, onda pažljivije slušaš i o brojevima i o skupovima i o uglovima.

0 comments
calculator-scientific-large

17 fascinantnih činjenica o matematici

Matematika se koristila u praksi mnogo pre nego što je fomalno postala nauka. Prvi matematički spisi su nastali još u starom Egiptu i Mesopotamiji. Vekovima se razvijala, i danas je poznajemo takvu kakva jeste. Međutim, uvek postoji nešto novo što možemo naučiti.

0 comments
Dan zaljubljenih

Ovo je najoriginalniji poklon za Dan zaljubljenih, a ne košta ništa

Svake godine se 14. februara obeležava Sveti Trifun, ali i Sveti Valentin, dan koji zaljubljeni širom sveta rado slave. Ali, šta se desi ako želite devojku da iznenadite na originalan način, a to ne prođe baš kako treba?

0 comments