Kutak za roditelje

albert1

Za Alberta Ajnštajna svi ste čuli. Ali ovih 6 stvari sigurno niste znali o ovom čuvenom naučniku

Za teoriju relativiteta i njegov doprinos matematici i fizici svi su čuli, ali verovatno  naslućuješ da u životu svakog naučnika postoji nešto što nije poznato javnosti.

0 comments
decak OKmata

6 primera kako koristimo matematiku u svakodnevnom životu

Ako pogledate dovoljno pažljivo, shvatićete da se u svakodnevnom životu matematika pojavljuje na najneverovatnijim mestima i da je možete pronaći tamo gde je najmanje očekujete. Matematika je, u stvari, univerzalni jezik naše okoline koji pomaže čovečanstvu da se oblikuje i razvija iz dana u dan.

0 comments
maya hieroglyfus

Matematičke zanimljivosti: Kako je civilizacija Maja računala pomoću crte, tačke i puža?

Da li si se nekada zapitao da li je matematika i pre 6.000 godina bila ovakva kakvu je ti danas poznaješ? Kako su ljudi učili i računali? Da li su imali škole i koliko su se razlikovale od ove u koju ti ideš? Svaki narod koji je živeo u to doba imao je svoj sistem računanja i brojanja.

0 comments
Jakub Bernuli (2)

Upoznajte braću iz jedne od najpoznatijih porodica matematičara

Verujemo da si nekad bacao novčić kako bi nešto dobio ili izbegao da nešto uradiš. Iako je rezultat bacanja novčića slučajan događaj, da li si znao da, ako se ponovi mnogo puta, niz tih slučajnih događaja ispoljiće određene statističke pravilnosti, koje se mogu proučavati i predviđati.

0 comments
brahmagupta1

On je popularizovao broj nula u matematici i dao značajan doprinos aritmetici, ali verovatno nikada niste čuli za njega! O kome je reč?

Koliko puta si bio svedok kada odrasli izgovore rečenicu Ne mogu sad to da ti kupim, imam 0 dinara u novčaniku? Ili si i sam izgubio u igrici jer si imao nula poena? Da li si nekad pokušavao da izbrojiš koliko je to nula nečega? A da objasniš?

0 comments
onlinečas

„Premotaj” profesora koliko god puta želiš uz OKmatematiku. Primamljivo?

Koliko puta si poželeo da možeš da zaustaviš vreme na času u školi kako bi stigao da prepišeš sve sa table? Znamo da ti je teško da pozajmljuješ sveske od drugara i prepisuješ svakog dana posle škole, i da bi radije da to vreme kvalitetno iskoristiš?

0 comments
Gottfried_Wilhelm_von_Leibniz4

Na današnji dan rođen je Gotfrid Vilhelm Lajbnic: Saznaj po čemu je kroz istoriju ovaj naučnik ostao upamćen

Po kom principu rade računari? Šta je to binarni sistem i kako jedan složeni računar može da funkcioniše samo na principu dva broja?

0 comments
Untitled design (1)

Ovaj zadatak je malim maturantima zadao najviše glavobolje (+ REŠENJE)

Osmaci su juče rešavali test iz matematike, drugi u nizu testova za polaganje male mature. Nakon što su im se slegli utisci, većina njih nam je potvrdila jedno – test iz matematike je bio mnogo teži od testa iz srpskog jezika.

0 comments
vitruvianmanshape2

Da li je tvoje telo savršenih proporcija: Izmeri svoju visinu, pa je podeli dužinom od pupka do poda. Dobio si broj 1,618034?

Znaš li da su se od davnina estetičari bavili pitanjem savršene lepote? Mučilo ih je to što nisu mogli da ustanove koja bi forma bila najlepša za upoređivanje sa drugim stvarima.

0 comments
Digital composite image of schoolgirl holding abacus against chalkboard

5 strategija kako da vaše dete od malih nogu zavoli matematiku

Jeste li se zapitali zašto niste svom detetu ranije pokušali da usadite ljubav prema prirodnim naukama? Ili ste dopustili da vas to pitanje sačeka onda kada je vaše dete krenulo u školu i naišlo na prvu prepreku u razumevanju matematike?

0 comments